Om ett fotografi

Har den senaste timmen suttit och retuscherat ett skolfotografi som är taget vid Månsro någon gång under slutet av 1930-talet. De personer jag och Marie känner igen är Kjell Karlsson – nedre raden längst till vänster, och Karin, gift Johansson  – övre raden, andra från höger.

Men det är allt vi kan få fram. Så nu vänder vi oss till er andra. Vilka känner ni igen? Vad heter lärarinnan? Vilket år kan det vara taget, och vid vilken byggnad uppe på Månsro?

Använd kommentarsmöjligheten till att ge era svar, eller maila till mig, Henrik. Jag lägger ut uppgifterna här allt eftersom.

Uppdatering 10/08/01
På bara ett dygn har det kommit in uppgifter om fotografiet från tre olika håll. Bengt-Erik har tillsammans med sin mor Kerstin gått igenom namnen och skrivit ner på en lapp, Örjan Gunnarsson har ringt, efter att ha gått igenom bilden tillsammans med sin far, och Bitte Högberg har mailat en fullständig namnlista från ett fotoalbum. Enligt dessa uppgifter är bilden tagen 1938, och det är från Kölsillre folkskolas Högre avdelning.

Uppdatering 10/11/06
Uno Wiksten har överlämnat en namnlista från Hilma Henriksson där alla namn plus hemorten finns med. Då är listan vid det här laget helt komplett. Uno upplyser också om att kortet är taget vid gaveln mot väg 315 vid det hus som numera är vitt, och där Månsro-skylten sitter.

Övre raden från vänster:
Valborg Persson, Västansjö – Gunhild Jonsson, Överturingen – Rut Johansson, Nybo – Ingrid Henriksson, Kölsillre – Ingegerd Jonsson, Ytterturingen – Rut Nilsson, Haverövallen – Maj Nilsson, Haverövallen – Vivan Stadin, Haverövallen – Karin Persson, Kölsillre – Folkskolelärarinna Brita Gustafson.

Mellersta raden från vänster:
Ann-Marie Sundin, Länsterån-Överturingen – Ragnhild Ström, Ytterturingen – Elsa Sundström, Sandbodarna – Märta Johansson, Nybo – Ingrid Viksten, Vikarbodarna – Hilma Viksten, Månsro-Kölsillre – Alice Olsson, Ön – Valborg Eriksson, Ytterturingen.

Nedre raden från vänster:
Kjell Karlsson, Viken – Tage Öh, Säter – Sixten Högberg, Jala-Kölsillre – Stig Gunnarsson, Haverövallen – Gustaf Bäckström, Ön – Tord-Erik Rödin, Ytterturingen.

Kuriosa
Valborg Persson är syster med Bengt Persson från Västansjö, och mor till Jim Olsén – Östavall. Hon dog i cancer vid 38 års ålder. Då var hennes fjärde barn ca fem månader gammalt. Gunhild Jonsson är dotter åt “riksdagsman” på Överturingen. Ingrid Henrikssons efternamn är olika från två uppgiftslämnare. Stig Gunnarsson tror att hon heter Wiksten i efternamn, men vi vet att
hon är gift Sundin. Maj Nilsson är dotter till “skogvaktar”-Nilsson. Ann-Marie Sundin är Sven-Erik Bergs mor. Stig Gunnarssons efternamn är taget efter hans far Gunnar Andersson. Hilma Viksten är gift Henriksson. Valborg Eriksson är gift Sundvisson. Ingrid Jonsson skriver på facebook att Rut och Märta Johansson, Nybo är systrar och blev sen svägerskor med Karin Persson (Johansson)

Jag hoppas att namnen är ganska rättstavade, och att uppgifterna stämmer. Kommentera, eller hör av dig om de inte gör det, så rättar jag till.

Tipsa och dela med dig till andra:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • MySpace
 • Live
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Print
 • PDF
 • LinkedIn
 • Ping.fm
 • RSS
This entry was posted in Gamla fotografier and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Om ett fotografi

 1. Bitte says:

  Hej Henrik!
  Kolla mailen så får du lite namn…

 2. Har gjort det. Ska lägga in uppdatering så småningom. Tack! 🙂

 3. Karl Högberg says:

  Hejsan!

  Sixten Högberg ( tredje från vänster på nedersta raden) är min farfar.

  Finns detta kort så du kan skicka det till mig? Finns det fler kort?

  MVH
  Karl Högberg

 4. Det kort som finns har jag scannat in och lagt på flickr, som sedan länkats in här på sidan. Vill du ha det är väl det smidigaste att ladda ner det härifrån. Jag har tyvärr ingen papperskopia, och i min ägo finns inte fler kort. Tyvärr…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *