Inför julhandeln – tänk på hur du låser bilen!

Har i dagarna hört berättas att det förekommer mystiska inbrott i bilar på parkeringsplatserna runt Birsta. Människor som är säkra på att de låst sina bilar kommer ut till sin bil och upptäcker att någon har låst upp bilen, utan minsta lilla åverkan, och sedan stulit det som varit av intresse. Det handlar inte om äldre bilar, utan nyare modeller. Jag har inga som helst bekräftelser på hur det går till, men har en teori utifrån vad andra sagt till mig och vad jag lyckats hitta på nätet.

Det kan alltså vara så att någon lyckats tillverka en manick som antingen kan blockera låsningen av din bil när du låser med fjärrkontrollen. Alternativt kanske de “spelar in” frekvensen eller signalen som bilens lås använder när du låser med fjärrkontrollen.

Så mitt tips inför stundande julhandel – lås din bil genom att låsa manuellt, dvs sticka in nyckeln i låset och vrida om!

Kommentera gärna om jag är helt fel ute här. Har försökt söka information på nätet, men det känns lite tunnsått, av förståeliga skäl…

Fotografiet hämtat från Flickr – under den här Creative Commons-licensen.

Tipsa och dela med dig till andra:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • MySpace
 • Live
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Print
 • PDF
 • LinkedIn
 • Ping.fm
 • RSS
This entry was posted in Okategoriserat and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Inför julhandeln – tänk på hur du låser bilen!

 1. Bitte says:

  Ja du Henrik, ibland spelar det tydligen ingen roll hur noga man är med låsningen. Christel och jag hittade framdörrslåset på marken för några år sedan vid julhandlingstider utanför det som idag kallas Citygross, då coop forum. Allt stulet som fanns i bilen! Grr tänkte man och ringde polisen som knappt ville bemöda sig ut till platsen.
  Tro det eller ej… året efter blev Stina och jag robbad, men vid Ikea. Då hade man fått upp sidodörren på chevan utan åverkan, hur det nu gick till? Ingen polis kom till platsen för det var så vanligt med dessa inbrott. Julklappar för många tusenlappar försvann samt medicinväska, nycklar m.m. och det var inte världens roligaste situation att hosta upp samma slantar en gång till innan jul. Mer skämsigt var det att komma tillbaka till samma butik igen för att handla en ny uppsättning. Blä!
  Det man undrar är: Varför reagerar ingen på att man plockar varor från en bil till en annan? Eller har de en kundvagn för att hämta grejorna i så att det ser ut som att man nyss handlat?
  Hur som helst kan jag upplysa om att vad ni än gör, lämna inga kvitton i påsarna. Ha dem i plånboken så att försäkringen kan se vad ni mist och tjuvarna inte kan byta varorna under ångerveckan!
  Nu har vi lärt oss och lämnar alltid en person i bilen om det ska handlas mycket värdefulla grejor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *