Skall vi få uppleva den kallaste vintern på över 1000 år?

Har under hösten hört från olika håll att kommande vinter förmodligen kommer att bli en av de kallaste på över 1000 år. För varje gång jag hör ett sådant påstående avslutas det med “-säger dom”. Jag har länge undrat vilka “dom” är.

Idag har jag googlat lite och läst på en del om just denna kommande mycket kalla vinter.

Tidningen Norran skrev om detta redan i september. Nerikes Allehanda skrev också om det i september i deras väderskola. Tydligt är, att det är en polsk meteorolog vid namn Mikhail Kovalevski, som gått ut med den här varningen. Men han får mycket mothugg och möts med skepsis, både här och där.

Hans studie visar att golfströmmen nu avtar mycket snabbt, och att den då inte orkar föra med sig varmare vatten upp till våra breddgrader. Enligt Mikhail kan oljekatastrofen i Mexikanska golfen tidigare i år snabba på skeendet och göra golfströmmen ännu svagare. Men det finns andra forskare och institutioner som kommer med andra slutsatser.

NASA t ex, har tittat på satellitbilder och konstaterar att golfströmmen blivit både starkare och varmare de senaste 18 åren. SMHI i Sverige gör inga säsongsprognoser över huvud taget. Metoffice – Englands motsvarighet till SMHI – gör inte heller längre säsongsprognoser. De har tidigare gjort det, men har insett att det är alldeles för osäkert. Prognoser av det slaget innehåller ett alltför stort antal osäkra parametrar och kan därför inte framställas med tillfredsställande resultat.

Så det är precis som vanligt – vem/vilka ska man tro på?

Fotot hämtat från Flickr under Creative Commons-licens. Klicka på bilden för att komma till fotogafens sida!

Tipsa och dela med dig till andra:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • MySpace
 • Live
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Print
 • PDF
 • LinkedIn
 • Ping.fm
 • RSS
This entry was posted in Okategoriserat and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *