Anna André – Ingenjör Andrés hustru

I somras fick jag låna ett USB-minne av Bengt-Erik Engholm, fullproppat med inscanningar av gamla glasplåtar som Anna André har fotograferat. Jag har nu äntligen den stora äran att få presentera materialet här på kölsillre.se. Känns riktigt roligt! Så här skriver Bengt-Erik:

Anna André – föddes som Anna Persson i Viken 1894.

Hon var dotter till Per-Olov Jonsson som bodde där Majvor Eriksson bor idag. Därför förekommer det huset och den gården, liksom familjens andra hus och gård, tidigare Haldo Perssons, på hennes bilder.
Bilderna är tagna åren 1915-17. Därefter bodde Anna i Stockholm drygt tio år med sin man Ingenjör André. När Annas mor kom till Stockholm någon gång på 20-talet och fick se hur hennes man levt upp hennes pengar och hur han dessutom hade en älskarinna boende i lägenheten, tog hon med sig sin dotter tillbaka hem.
Anna bodde i huset mitt emot Mosses-Eriks strax efter Kvarnans i Viken. En gång blev hon väckt på natten av att det bultade på dörren. Andrés dotter, som han fick med älskarinnan, var på besök och ville ha pengar. Hon ropade och bankade. “Jag vet att du är där inne” skrek hon och slog på dörren, väggarna och de fönster hon kom åt. Anna blev mycket skrämd, men hon öppnade inte.
Haldo fann de här glasplåtarna när han städade upp bland Annas tillhörigheter efter hennes död i mitten av 1980-talet. Han fann också kameran och plåtbaljorna till framkallningen. Han vet inte när eller av vem hon fick kameran eller varför hon inte fortsatte fotografera, eller återupptog det när hon återvände hem till Viken.
Bilderna är främst porträtt av släktingar och väninnor, vad jag kan se, men också en del spännande situationsbilder och arrangerade “scener”. Anna var duktig och många av bilderna är mycket fina.
Det har varit ett nöje att komma i kontakt med dem och jag vill verkligen att det ska bli något “riktigt” av det här projektet. En utställning med 50-70 bilder på Hembygdsgården?
Tillägg 2010: En annan sak jag reflekterat över i det här sammanhanget är att Kölsillre, med omnejd, haft flera duktiga fotografer. De tre främsta man kommer att tänka på är Mauritz Sandin i Vassnäsviken och Mon, Erling Arnesson i Kölsillre och Stefan Näsström i Kölsillre. Av dessa finns en hel del bilder kvar, även om Mauritz lär ha vräkt en hel skottkärra full med glasplåtar rakt ner i Holmsjön och Näsströms alla negativ blev gravt skadade av en fuktskada och slängdes för ett antal år sedan.
Men förutom dessa finns det också tre kvinnor som i det tysta utmärkt sig som fotografer under tidigt nittonhundratal. Dessa tre är Celina på Bloms, Anna André och Näsströms???
Bengt-Erik Engholm, Eldnäset 21 juli 2001 och Aspudden 3 augusti 2010
Så – här är bilderna. Många av dem triggar ju nyfikenheten, och man undrar när, var, på vem, hur och ibland varför de är tagna? Har du några svar på de frågorna? – hör av dig, eller kommentera!
Tipsa och dela med dig till andra:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • MySpace
 • Live
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Print
 • PDF
 • LinkedIn
 • Ping.fm
 • RSS
This entry was posted in Gamla fotografier and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Anna André – Ingenjör Andrés hustru

 1. Eva says:

  Jag såg en artikel i ST och där gavs tips på den här sidan så nu kikar jag in för första gången.

  Du har skrivit om Anna som bodde mittemot Mosses-Erik. Mosses-Erik är min farfar och Anna var hans faster. Vad jag minns av Anna är att hon var lite “egen” men på ett snällt sätt. Det var alltid spännande att gå över vägen och hälsa på henne när jag var barn och vi hälsade på hos farmor och farfar.
  Idag är det min pappa och hans syskon som äger Annas hus, som vi kallar för “dagis”.

 2. Tack för att du la ut bilderna, Henrik! Och härligt med Evas kommentar! Hoppas att du läser det här, Eva: Du kan väl sprida i släkten att bilderna ligger här och att jag har frågat Haldo Persson om han trodde det var okej att Henrik la ut dem. Men själva plåtarna har någon av Mosses söner. Helge, tror jag: är han din pappa? Hoppas plåtarna förvaras väl, så att de lever vidare. Det skulle vara otroligt kul att göra en riktig utställning med Annas bilder! Kanske på Hembygdsgården i Säter och på biblioteket i Ånge. Men då behöver man nog plåtarna.

  Henrik: jag saknar en bild, tror jag. Den är en av mina favoriter, men den är i ganska dåligt skick. Två gamla kvinnor sitter och röker pipa. I skogen.

  Eva: Om någon i din släkt även kan sätta namn på några personer vore det kul!

 3. Eva says:

  Hej Bengt-Erik,
  Jodå, det är Helge som är min pappa. Jag ringde honom igår efter sedan jag varit här. Jag ska höra med honom om plåtarna så kanske jag kan återkomma? Pappa har inte internet men vid tillfälle ska jag ta med mig min bärbara och visa honom bilderna, även om det kan ta ett tag.

  Vem var denne ingenjör André som Anna var gift med? Jag uppfattade det som om hon alltid varit ensam.

 4. Hej Eva!

  Helge fick en CD med alla de här bilderna samtidigt som han fick lådorna med plåtarna, men om han inte är särskilt datoriserad kanske han inte tittat på dem ens. Titta gärna med honom och samla namn! Edvard Eriksson i Viken kände igen en del personer, men han finns ju inte kvar.

  André, som ev. var ingenjör men säkert använde titeln för att imponera och påminna folk om den store, var nog vad vi idag skulle säga en sol-och-vårare. Mer vet jag inte om honom. Jo, Haldo Persson berättade att när han var i Stockholm för att reda ut Annas liv efter hennes död fick han reda på att Anna varit bosatt på minst 10 adresser runt om i stan. Antagligen gjorde sig gubben omöjlig med värdarna. Eftersom jag ibland tror att jag vet bättre tänker jag undvika mer forskande… det kliar i fingrarna, men jag vet att jag skulle drunkna i det… Någon annan som kan ta tag i det? Vem var André…

  Henrik: Just den, ja! Missade den. Och bild 205 är ett
  självporträtt av Anna och en kalv. Fin bild!

 5. Mer om André:

  Ser nu att hela historien inte är med här uppe. En vinsterdag 1917/18 kom en man skidande till gästgiveriet i Digernäset. Där presenterade han sig som ingenjör André och han var tydligen rätt öppenhjärtig för han sa att han var på jakt efter en rik bonnjänta att gifta sig med. Och bara tvärs över sjön bodde ju Anna.

  Anna var visst redan då lite “ofärdig” på grund av benröta hon fått sedan en skolkamrat sparkat till henne. Hon träffade den här mannen och föll för honom, och följde så småningom med honom till Stockholm. Vet inte var de gifte sig, med det är väl lätt att ta reda på.

  Andrés skidor lär finnas kvar i Viken.

 6. Ewa says:

  Hejsan!
  Satt på nätet idag och kollade sökte på Östavall-Kölsillre-Drolbacken, min farfars mor och hans styvfar Jonas Östlund var därifrån, även min farmor Maria född Bjesse var därifrån.
  Min farfars mor Karin Pålsson/Pålsdotter gifte sig med änke man Jonas Östlund. Med sig in i äktenskapet hade hon 2 barn Gideon och Frida och Jonas hade 6st barn, de fick senare 4st gemensamma också. Tyvärr är alla borta för länge sedan som kan berätta mer än det som fanns i kyrkböckerna. Men hade varit Jätte kul om man kanske kunde få kontakt med någon som visste kanske rent av släkt.
  Jag heter Ewa Åkesdotter Östlund.

  mvh Ewa

 7. Ewa says:

  Hej igen!
  Kom även på att min nuvarande man också har anknytning till trakterna genom sin farmor, hennes syster gifte sig visst med en rikare man med stora gårdar/Herrgårdar där uppe. Hon hette Rut Johansson som ogift, vad hon hette som gift kommer han inte ihåg, tyvärr barnlösa.
  Kanske någon som vet eller känner till, man vet aldrig……
  Min man heter Bengt Dahlin och farfar och farmor hette Hilding och Judith f,Johansson Dahlin.
  Johanssons släkten, farmor, var från Gillberga här nere i Värmland.
  Min man var upp till dessa trakter med sin familj när han var ung.

  Mvh Ewa Åkesdotter Östlund

 8. Barbro Hyllengren says:

  Hej Eva!
  Jag har precis hittat denna sida och tycker nu att det här var fantastiskt roligt.
  Min pappa Kurt Eriksson är bror med Erik, som var din farfar. Så din pappa Helge och hans syskon är mina kusiner.
  Anna har jag träffat många gånger, när jag som barn upplevt många härliga skollov hos farfar “Mosse” och farmor i Viken. Jag tyckte alltid det var spännande att möta “Faster Anna”
  Jag och min syster Eråne Fahlstedt bor i Gävle. Nu ser vi fram mot en spännande fortsättning på ” Faster Annas” härliga bilder och historia.

  Med de bästa hälsningar till er från mej och min syster.
  Barbro Hyllengren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *