Helgmålsringning på Hembygdsgården

Några fler bilder från Bengt-Erik Engholm. Den här gången från skådespelet “Helgmålsringning” som framfördes på hembygdsgården. Bengt-Erik skriver så här:

Under kriget skrev Carl Viksten (son till handlaren Carlsson i Kölsillre) ett skådespel om orostider. Verket hette Helgmålsringning och framfördes två gånger samma dag på hembygdsgården. Året är 1945. Carls dotter Ingrid, sedermera lärare på gymnasiet i Ånge, läste inledningen, eller var något slags berättare.

Bilden tagen från övervåningen på hembygdsgårdens vandrarhem – Vassnäsgården. Vilken masspublik!

Från vänster vid bordet: Konsumföreståndaren i Kölsillre Olle Cederkvist, Margit Larsson – Magnus Larssons dotter på Digernäset, Lilly Henriksson (senare Öh) från Hammarn, Vassnäs, och hon serverar. Sedan är det Tage Allegård, den legendariske läraren i Kölsillre, Lennart Engholm och hans blivande fru Kerstin Högberg. Sven Moberg sitter närmast på den hitre sidan och Anders Andersson i Torpet. Vem som sitter på kortänden ser man inte. I publiken Rune Bäckman, Nils Axelsson mfl.

Se föregående fotos beskrivning.

Soldaten till vänster okänd, men vid bortre kortsidan är det nog Jon-Erik Sundkvist, Gunborgs far, de andra gubbarna är svåra att namnge, men damerna är ju Lilly och Kerstin. Med ryggen mot är säkert Allegård.

Olle Cederkvist, Gustaf Lindgren och Tage Allegård.

Konrad Högberg, Jala, Jon-Erik Sundkvist, och Jim Berglind som i pjäsen ska mönstras som soldat.

Kerstin Högberg, Margit Larsson och Tage Allegård. OBS mikrofonen!

Gun-Inger Eriksson från Säter, Ulla Andersson från Sandbodarna, Näcken, spelande och spelad av Ture Mogren från Ön, pojken med ryggen mot är troligen Erik Andersson också han från Sandbodarna, och så är det Kerstin Högberg.

Tipsa och dela med dig till andra:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • MySpace
 • Live
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Print
 • PDF
 • LinkedIn
 • Ping.fm
 • RSS
This entry was posted in Gamla fotografier and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Helgmålsringning på Hembygdsgården

 1. Lennart och Kerstin på bild 2 är alltså mina föräldrar, om nu någon missat det…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *