Ved – en kluven historia…

Nu när solen börjar leta sig ordentligt upp över trädtopparna, när en och annan fågel börjar testa stämbanden igen, när snön på taken börjar droppa framåt eftermiddagstimmarna – då är det hög tid att börja göra i ordning vedboden för årets framställande av vedårsförbrukningen. Under årens lopp har det utvecklats många hjälpmedel i form av roliga maskiner för att göra kapning och klyvning lättare. Jag har precis tittat igenom klippet på Youtube där Eilert i Gulkäl visar sin “helt ofarliga” vedmaskin från 1928. Tillverkad av Arbrå Verkstads AB. Vilken skapelse! Varför övergav man det konceptet, om det nu är sant som han säger – att man på fyra personer kapar och klyver en biltrave på tre timmar? Imponerande, är väl ordet – om det stämmer. 🙂

Någon som vet om det finns eller funnits en sån maskin här i Haverö?

Nästa maskin är en klar favorit hos mig. Frågan är hur mycket bränsle den drar, och hur pass jobbigt det blir i längden att höra tuffandet från tändkulemotorn? I vilket fall kan vi väl komma överens om att det är den vackraste klyven vi sett. Känns lite som att den skulle kunna vara en uppfinning av Leonardo Da Vinci.

Givetvis måste amerikanarna få sin givna plats i ett sånt här sammanhang. Störst och snabbast är det ju som gäller. Och farligast också, kan väl tilläggas. Undrar hur många olyckor en sån här maskin ställt till med…

Då är det bara att fortsätta längta till de härliga dagarna i mars när vedproduktionen sätter igång. Fast du kanske är färdig redan? Det är inte jag… 🙂

Tipsa och dela med dig till andra:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • MySpace
 • Live
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Print
 • PDF
 • LinkedIn
 • Ping.fm
 • RSS
This entry was posted in Okategoriserat and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ved – en kluven historia…

 1. Larsa says:

  Precis en sådan maskin finns på Turingen och lånas runt i gårdarna!

  /Lars-Erik

 2. Där ser man. Är den också från 1928?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *