Dags för sommardäcken – redan?

Någon mer än jag som reagerat på att man flyttat datumet för när man ska lägga om till sommardäck på sin bil? För mig känns det inte alls bra att redan nu göra det. Vi har nog många frostnätter kvar, och kanske ett och annat snöoväder. På polisens hemsida kan man dock läsa följande i deras pressmeddelande angående detta:

Om det efter den 15 april råder vinterväglag på någon del av vägen, får man behålla dubbdäcken till dess att snö, is, snömodd eller frost har försvunnit från vägbanan. Framför allt gäller det boende i de delar av Sverige där det fortfarande råder vinterväglag

Då är frågan – bor vi i en del av Sverige där det fortfarande råder vinterväglag? Personligen tycker jag det. Som jag skrev innan – det kan fortfarande bli kalla nätter med frost. Snö kan vi få när som helst, med rent vinterväglag som följd. Lite jobbigt är det ju att Polisen ska avgöra om det är lämpligt för mig att ha vinterdäck eller inte. Ska jag behöva sitta i bilen och vara nervös för att bli bötfälld eller rapporterad eftersom jag vill ta det säkra före det osäkra? Jag citerar pressmeddelandet igen:

Observera dock att det är polisen som gör bedömningen om det är motiverat att använda dubbdäck under resan.
– Om man efter den 15 april ska åka till fjällen eller någon annanstans där det fortfarande är vinterväglag, får man behålla dubbdäcken på till dess man kommer hem, säger Bengt Svensson, kommissarie på Rikspolisstyrelsen. Men då bör man å andra sidan inte köra med sina dubbdäck innan resetillfället om det är sommarväglag. Den som gör det kan rapporteras för att ha haft dubbade däck under otillåten tid.

Transportstyrelsen skriver så här på sin hemsida:

Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag. Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

Så – hur hanterar man det här? Är de här bestämmelserna mest riktade till de som bor söderut? Var går i så fall gränsen? Hur tänker du? Kommentera gärna!


Creative Commons License
Bilden i inlägget är licensierad under Creative Commons och fotograferad av Michael Shealy.

Tipsa och dela med dig till andra:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • MySpace
 • Live
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Print
 • PDF
 • LinkedIn
 • Ping.fm
 • RSS
This entry was posted in Okategoriserat and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *