Spelpipekursen 2011

Det är full rörelse nere på Göran Månssons kursgård. Det låter lite överallt från husen. Ett femtontal besökare från olika delar av Sverige har samlats för att lära sig låtar på sina spelpipor. När jag dundrar in med min utrustning är man i full färd med att lära sig låtar på G-pipa och E-pipa. En av Dagbladets reportrar dyker också upp för att samla material till sin artikel i Dagbladet. Rätt häftigt att se det utbyte som sker kursdeltagarna emellan. Så fort det blir en liten paus passar man på att tipsa om grepp, låtar eller instrumentknep. Det är ju det som är så kul med kurser – man rör sig i en miljö där alla andra delar ens intresse. Att då få dela med sig och lyssna till andra gör det ju än mer intressant och roligt. Om du tittar igenom filmklippet får du höra en kringpolska efter Jonk-Jonas Persson, en brudmarsch från Tännäs i Härjedalen efter Per Myhr och några få takter ur en trallpolska efter Erik Nischa från Ås i Jämtland.

När vi kommer in i filmen har Göran berättat en del om Jonk-Jonas, en spelman som härstammade från Haverö, och som bodde här tills han blev 28 år. Han flyttade sedan till Överhogdal, bara några mil över skogen från Säter, där han bodde. Det var i Överhogdal som han sedan gifte till sig namnet Jonk.

När du ändå surfat in här passar vi på att göra lite extra reklam för Sareks releaseparty på Södra Teatern som är på gång i höst. Göran är ju en av medlemmarna i Sarek. Passa på att beställa biljett om du vill vara med på evenemanget! Södra Teatern skriver så här på sin hemsida (där du även kan beställa biljett):

Magiska toner – Releasekonsert för Sareks nya samlingsalbum och turnépremiär

Den 1 september släpps Sareks nya akustiska samlingsalbum. Samtidigt går startskottet för deras releaseturné. Sarek börjar med att husera Södrans legendariska scen och kommer tillsammans Stockholms gaykör, gästande artister och välkända folkmusiker att bjuda på en magisk releasekonsert.

Sareks fjärde album är ett akustiskt samlingsalbum som bygger på deras kritikerrosade och publikbejublade körprojekt Magiska toner – och har därför fått samma namn.

Du som blir sugen på att vara med på någon av våra kurser – vi ser fram emot din anmälan till någon av kurserna nästa sommar. Välkommen!

Powered by Flickr Gallery
Tipsa och dela med dig till andra:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • MySpace
 • Live
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Print
 • PDF
 • LinkedIn
 • Ping.fm
 • RSS
This entry was posted in Kurser, Skrivet i pressen, Webben, Youtube and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Spelpipekursen 2011

 1. Pingback: Spelpipekurs « Ljungandalen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *