Namninsamling på nätet – hur går det?

Vill informera om läget angående initiativet med namninsamlingen 112 till alla!“.

Jag och Leif Edh har konverserat de senaste dagarna, och det framkommer mer och mer tydligt att många instanser i samhället nu riktar sina blickar mot Telia och deras bristfälliga reservkraftsystem på sina GSM-master. Alltså händer väldigt mycket utan att vi direkt kan se det – just nu. Jag citerar vad Sten-Ove Danielsson skriver på facebook torsdagen den 29/12 (mina länkningar i citaten):

Jag tror att detta som nu hänt gör att vi med Länstyrelsen mfl måste ställa krav på att mobilstationerna skall ha reservel. Trygghetslarm mm fungerar inte nu. Mobiltelefoni som är el-säkrad är betydligt mer stabilt motför kopparrledningar när det blåser. Men nu ser vi resultatet – idag kl 12 var ca 20 mobilmaster i vår kommun ur drift.

Lördagen den 31/12 skriver Sten-Ove:

Enligt Ove Skägg så har Telia inte gjort några ansträngningar för att få igång mobilnäten. 112-gruppen i Haverö är helt rätt ute! Dagbladet skriver att alla partier står bakom deras upprop – ja jag hoppas det men Leif Edh vet jag vill att vi gört något på Kommunstyrelsen nu på tisdag. Ja vi måste reagera och göra det med andra aktörer så som Länsstyrelse mfl.

Leif Edh svarar:

Precis, detta är verkligen en landsbygdsfråga.
Jag hörde någon från PTS (Tillsynsmyndighet för bl.a. telefrågor) berätta att man kunde ta ut sim-kortet så telefonen skulle ansluta till någon annan mast.
Men det förutsätter att man har olika master för olika operatörer, men i landsbygd samarbetar man och sitter i samma mast eller på samma elmatning och det gör att alla försvinner vid strömavbrott.
Sedan pratade jag med folk från Hemvärnet och de menade att de utan problem skulle få upp en släpvagn med elverk på ex Bergåsen.
Hemvärnet är en outnyttjad resurs som skulle kunna hjälpa till mycket i sådana situationer.
Westél har klarat och hålla sitt telefonsystem igång trots att även han har master där det blivit strömlöst.

Post- och Telestyrelsen (PTS) kom i augusti ut med uppföljningsrapport nr 1 över “Tillgången till telefoni” – PTS-ER-2011:19 – där man bland annat skriver om sim-kortet som Leif ställer sig frågande till här ovan. Läs gärna rapporten. Ju fler vi är som sätter oss in i frågan, desto bättre är det! 🙂

Hur går det med namninsamlingen då? Ja, målet är att få ut en namninsamling på nätet, där man kan skriva sitt namn helt oberoende av var man befinner sig i landet. Problemet är just nu att jag inte lyckas få mitt mail med inloggningsuppgifter, trots att jag försökt registrera mig på två olika mailadresser. Har kontaktat namninsamling.se, men fortfarande inte fått något svar. Vem vet, de kanske är utan ström..? 😉

Gott Nytt år på er alla!


Creative Commons License
Bilden i inlägget är licensierad under Creative Commons och fotograferad av David Connell.

Tipsa och dela med dig till andra:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • MySpace
 • Live
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Print
 • PDF
 • LinkedIn
 • Ping.fm
 • RSS
This entry was posted in facebook, Okategoriserat, Skrivet i pressen, Strömförsörjning och telefoni, Webben and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Namninsamling på nätet – hur går det?

 1. Bengt-Erik Engholm says:

  Mycket bra att det hände något. Utan att vara gnällig måste jag ändå konstatera min förvåning över att man inte från kommunledningens sida inte reagerat förrän nu. Det här har väl pågått i minst ett par år. Men, som sagt var, det är bra att något händer.

  PS: hos min mor, mitt i Kölsillre, fungerar mobilnätet uselt även under perfekta förhållanden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *