Sjungande starkströmsledning? Ring Härjeåns!

Igår när jag stod i vedboden och plockade med vedspisveden hörde jag plötsligt ett ljud som jag aldrig hört tidigare. Det var alltså inte det sprakande ljud som man ibland kan höra, utan om jag ska försöka beskriva det så lät det som att någon stod ute i skogen och körde med en handmixer – du vet en sån man har i köket. Ljudet påminde också väldigt mycket om när det kommer rymdskepp och landar på film. Ibland blev det starkt för att sedan bli svagare igen. Sedan blev det alldeles tyst…

När jag kom in i huset var det – till min stora förvåning – strömavbrott. Igen… Senare på eftermiddagen såg jag en servicebil från Härjeåns som stod på vägen ner mot Kölsillres kraftverk. Jag gick ut och pratade lite med gubbarna och berättade om ljudfenomenet. -Men du ringde väl och talade om det för kundtjänst? svarade de. Det hade jag ju inte gjort, eftersom jag inte förstod vad det handlade om. De förklarade för mig att det ljudet uppkommer av de kortslutningsströmmar som blir när till exempel ett träd faller mot ledningarna.

Så om du hör att starktrömsledningen sjunger och det sedan blir strömavbrott – ring Härjeåns direkt! Ju mer precist de får reda på vilken del av nätet som är drabbat, desto snabbare får vi strömmen åter. 0690-10470 är numret till felanmälan.

Det var allt för nu – på återhörande!


Creative Commons License
Bilden i inlägget är licensierad under Creative Commons och fotograferad av Brian Barnett.

Tipsa och dela med dig till andra:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • Posterous
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • MySpace
 • Live
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • Print
 • PDF
 • LinkedIn
 • Ping.fm
 • RSS
This entry was posted in Strömförsörjning och telefoni, Youtube and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Sjungande starkströmsledning? Ring Härjeåns!

 1. P Lönnqvist says:

  Hej. Jag har linkat denna mycket intressanta historia till ett gammalt olöst UFO-mysterium (rapport 754) på Fuforas hemsida. Så det skulle vara roligt om du lät den stå kvar. Tack. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *